Żywienie dzieci

 

ŻYWIENIE NA WAGĘ ZDROWIA

Instytut Żywności i Żywienia

Zalecenia przy sporządzaniu podstawowych posiłków
ŚNIADANIE  Powinno być obfitym posiłkiem
W skład powinna wchodzić zupa mleczna oraz pieczywo mieszane z masłem, serem lub wędliną oraz jajka, warzywa lub owoce. Owoce można zastąpić dżemem lub marmoladą. Zupę mleczną można zastąpić słabą herbatą z mlekiem lub mlekiem z kakao.
W jego skład powinny wchodzić: produkt białkowy jak ser, jaja, wędlina, lub mięso przygotowane na zimno, pieczywo mieszane (chleb biały, razowy itp.) masło (może być dobra margaryna), warzywa, owoce. Warzywa: liść sałaty, rzodkiewka lub szczypiorek.

OBIAD
 -najbogatszy w energię (kalorie) posiłek,
- powinien być wysokoenergetyczny,
- powinien dostarczać w odpowiedniej ilości wszystkie podstawowe składniki odżywcze (białko, węglowodany, a także składniki mineralne i witaminy),
- powinien się składać z dwóch dań:
 pierwszego dania: zupy przygotowanej z pełni dostępnych sezonowych warzyw i owoców;
 drugiego dania: którego podstawą powinna być potrawa z produktów białkowych np. z mięsa, podrobów, ryb, jaj, sera, lub tzw. potrawa półmięsna złożona z mięsa i warzyw lub z mięsa i kaszy czy mąki,
- powinien zawierać dwie potrawy z warzyw, przy czym jedną w postaci surówki,
- jeżeli w skład obiadu wchodzi zupa z dużą ilością warzyw, to wtedy w skład drugiego dania oprócz ziemniaków wchodzi już tylko jedna jarzyna. Nie należy podawać ziemniaków dwa razy np. do zupy i do drugiego dania, tak samo nie należy również podawać dwa razy kaszy czy makaronu i to nie tylko w daniu obiadowym, ale również w ciągu dnia,
- jeżeli nie pokrywa zalecanego zapotrzebowania kalorycznego, tj. ok. 35% całodziennej racji pokarmowej, powinien być uzupełniany deserem (podwieczorkiem).
 ZUPY należy przygotowywać na wywarach jarskich (warzywnych)lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika, który nadaje zupie charakterystyczny specyficzny smak. Nie należy przygotowywać zup na wywarach z kości gdyż prowadzi to do uwalniania się z nich znacznych ilości cholesterolu oraz substancji szkodliwych dla zdrowia jak np. ołowiu, kadmu. Zupy dla dzieci należy podprawiać niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem albo masłem czy mąką – rzadko zasmażką. Zaleca się podprawianie mlekiem bądź jogurtem lub kefirem wzbogacając zupę w pełnowartościowe białko oraz wapń ograniczając udział tłuszczu.
 DRUGIE DANIE powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, ser, jaja, drób), produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane).
PODWIECZOREK
Posiłek trudny do zrealizowania. Jeżeli dziecko je późno obiad, mogą to być owoce lub napój mleczny lub mleczno – owocowy. Jeżeli dziecko zjada wcześnie obiad – podwieczorek może być podobnym posiłkiem jak drugie danie.
KOLACJA
Powinna być spożywana ok. 3-4 godzin po obiedzie i ok. 2 - 3 godziny przedsnem. Powinna być pełnowartościowa, złożona z potraw nie obciążających układu trawiennego. Może to być zupa mleczna (o ile nie dostało jej dziecko na śniadanie) z kaszą lub kluskami, ziemniaki z mlekiem zsiadłym (jogurtem lub kefirem), warzywami, pieczywo mieszane z chudym mięsem lub wędliną, sałatka jarzynowa w uzupełnieniu owoce.

Jadłospis tygodniowy

ważny od dnia 15.09. - 19 .09.2014 r.

DATA

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

Poniedziałek

 

15.09.14

 

 

Pieczywo mieszane, masło, sałata,

szynkowa drobiowa, pomidor, zielona cebulka,

kawa biała,

herbata z cytryną

428,9 kcal

Zupa ogórkowa z ziemniakami

i natką pietruszki,

naleśniki z serem i dżemem opruszone cukrem pudrem,

kompot wieloowocowy

(marchewka) 555,6kcal

Bułka wrocławska, masło,

ser żółty, papryka, herbatka rumiankowa

259kcal

1243,5 kcal

 

Wtorek:

 

16.09.14

 

Zupa mleczna

z grysikiem, pieczywo mieszane, masło, dżem, jabłko, winogrona,

herbatka miętowa 410,7kcal

Zupa jarzynowa z zacierką

i natką pietruszki,

pulpecik wieprzowy w sosie pieczarkowy, surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem,

ziemniaki z koperkiem,

kompot truskawkowy 580,8 kcal

 

Pączek,

herbatka owocowa

280 kcal

 

 

1271,5 kcal

 

 

 

Środa:

 

17.09.14

Pieczywo mieszane, masło, sałata,

jajko na twardo, rzodkiewka, pomidor, kakao,

herbata z cytryną.

489,4 kcal

Zupa cytrynowa z ryżem

i natką pietruszki,

kurczak opiekany z warzywami

i curry, surówka z marchewki, selera, jabłka z rodzynkami,

ziemniaki z koperkiem,

kompot jabłkowy 622kcal

 

Jogurt biszkoptowy

112,5kcal

 

 

1223,9kcal

Czwartek:

 

 

18.09.14

 

Bułeczka wrocławska, masło, twarożek na słodko z żurawiną,

kawa biała,

herbata rumiank.

465 kcal

Zupa „bukiet warzyw”

z ziemniakami i natką pietruszki, makaron ze szpinakiem

i czosnkiem

kompot truskawkowy 568 kcal

 

Rogal z masłem

i powidłami,

herbatka miętowa

z miodem 258 kcal

 

1291kcal

 

Piątek:

 

19.09.14

 

 

Pieczywo mieszane, masło,

pasztet, papryka, ogórek kiszony,

herbata z cytryną

kawa biała

475 kcal

Zupa z grysikiem

i natką pietruszki,

pieczonki z kiełbasa i boczkiem, kompot wieloowocowy, kefir

605 kcal

 

Sok Karotka,

ciasteczko 160kcal

 

1240kcal

 

 

Jadłospis tygodniowy

ważny od dnia 08.09. - 12 .09.2014 r.

DATA

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

Poniedziałek

 

08.09.14

 

 

Pieczywo mieszane, masło,

pasta z kiełbasy, pomidor, zielona cebulka,

kawa biała,

herbata z cytryną

443 kcal

Zupa pomidorowa z ryżem

i natką pietruszki,

pierogi leniwe

z masłem i cukrem,

kompot śliwkowy 596 kcal

jabłko na przekąskę,

Bułka wrocławska, masło, szyneczka drobiowa,

ogórek zielony,

herbatka rumiankowa

182 kcal

1221 kcal

 

Wtorek:

 

09.09.14

 

Mleko z płatkami owsianymi,

bułka, masło,

serek topiony, miód, papryka,

herbata z cytryną

511,4 kcal

Zupa kalafiorowa z zacierką

i natką pietruszki,

filet kurczaka panierowany,

ziemniaki z koperkiem,

surówka z kapusty pekińskiej,

kompot wieloowocowy580 kcal

 

Mleczko

waniliowe

170 kcal

 

 

1261,4 kcal

 

 

Środa:

 

10.09.14

Pieczywo pszenne

i z ziarnami, ser żółty, ketchup,

ogórek małosolny,

kawa biała,

herbatka miętowa 466,9 kcal

Zupa fasolowa z ziemniakami

i pietruszką zieloną,

kasza jęczmienna z gulaszem wieprzowym,

buraczki z jabłkiem,

kompot wieloowocowy 598 kcal

 

Galaretki

z bitą śmietaną

z plasterkami banana

185 kcal

 

 

1249 kcal

Czwartek:

 

 

19.06.14

 

Pieczywo mieszane, masło, sałata,

jajko na twardo, pomidor, szczypior, kakao,

herbatka

rumiankowa

460 kcal

Zupa jarzynowa z grysikiem

i natką pietruszki,

schab duszony w sosie własnym, ziemniaki z koperkiem,

marchew zasmażana

z groszkiem, kompot śliwkowy

585 kcal

 

Koktajl truskawkowo - bananowy

( na kefirze),

ciasteczko,

180 kcal

 

1225 kcal

 

Piątek:

 

20.06.14

 

 

Mleko z płatkami kukurydzianym, bułeczka wrocławska, serek waniliowy, winogrona,

herbata owocowa

420 kcal

Zupa szczawiowa z ryżem,

jajkiem i natka pietruszki,

filet mintaja panierowany, ziemniaki z koperkiem,

surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka, kompot truskawkowy 568

 

 

Chałka, masło,

powidła śliwkowe, herbata

z cytryną 240

 

 

1228 kcal

 

 

 

Porcje i gramatury posiłków:

śniadanie: mleko 200g, kawa biała 200g, kakao 200g, zupa mleczna 200g, pieczywo 60g, masło 10g, wędliny 25g, ser żółty 20g, ser biały 20g,

pomidor 20g, ogórek zielony 20g

Obiad: zupa 300g, ziemniaki 200g, mięso 60g, surówki 80g, kompot 200g

podwieczorek: budyń, kisiel, galaretka 150g, owoce 150g.

 

Dodatkowo dzieci otrzymują napoje bez ograniczeń, „dokładki” (na życzenie) pieczywa, zup, produktów objętościowych (ziemniaki, kasze, makaron, ryż), warzywa i owoce jako dodatkowe przekąski.

Jeśli mają Państwo  propozycje, pomysły, ciekawe przepisy prosimy zgłaszać je do intendenta przedszkola.

Jesteśmy otwarci na Państwa sugestie !!!

 

INFORMACJA

 

Wpłaty za wyżywienie za miesiąc WRZESIEŃ  przyjmowane będą

w dniach

od 08.09 do 15.09 (WYŁĄCZNIE)

Wyjątkowo:

w dniu 11.09 (czwartek) od godz. 11.00 (ul. Topolowa)

(intendentka przyjmuje wpłaty w budynku przy ul. Kolejowej)

Prosimy Rodziców o realizację wpłat w terminie.

 

 

 

Prośba do rodziców

Prosimy rodziców o dostarczanie do przedszkola sezonowych owoców (jabłka, gruszki, śliwki itp.), jeżeli mają Państwo ich nadmiar w swoich ogrodach czy sadach. My wykorzystamy owoce, przygotowując dla dzieci pyszne kompoty, przeciery czy musy owocowe, jako dodatek do racuszków, naleśników czy ryżu na sypko.


Dziękujemy:)

 

 

Przedszkole nasze oferuje swoim wychowankom trzy posiłki dziennie, które są

uwarunkowane czasem pobytu dziecka w przedszkolu.
Racje pokarmowe realizowane są w  ok. 70% całodziennej racji pokarmowej rozłożonej na trzy posiłki: śniadanie, obiad i podwieczorek.
Jadłospisy przedszkola układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych IŻiŻ.

Codziennie dla Rodziców na tablicy przedstawiany jest jadłospis na cały tydzień.

W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoików, mięso konserwowane. Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości.
Sami robimy gołąbki, naleśniki, kluski leniwe, racuchy drożdżowe z owocami, wykonujemy świeże surówki z warzyw tuż przed podaniem, podajemy prawdziwe masło, jogurty i soki. Zwracamy uwagę, aby produkty nie były chemicznie konserwowane. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią, muszą jednak być urozmaicone i wartościowe, wykonane smacznie jak w domu
. W ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do źródlanej wody niegazowanej, otrzymują także herbatkę owocową, rumiankową, miętową lub sok.

Zawsze jesteśmy przygotowani na dokładki.

Kuchnia jest nadzorowana przez SANEPID.

ŚNIADANIE:

·       zawiera mleko z dodatkiem produktów zbożowych;

·       pieczywo mieszane, masło, wędliny, sery, jaja, różnorodne pasty, warzywa;

·     napoje w postaci słabej herbatki lub herbatki owocowej.

OBIAD:

·       zupa na maśle, z dużą ilością jarzyn, natki oraz z dodatkiem głównego składnika, który nadaje zupie charakterystyczny smak;

·       drugie danie: produkty białkowe jak chude mięso, drób, ryby, jaja, ser. Produkty objętościowe to ziemniaki, kasze, makarony. Niezbędne dodatki warzyw w postaci surówek.

·       kompot owocowy (w zimie z mieszanki owoców mrożonych).

PODWIECZOREK:

·        jest uzupełniającym posiłkiem, najczęściej tzw. do ręki: jogurty,  kisiele,budynie, świeże owoce, ciasto drożdzowe z serem lub owocami, drożdżówka, ciasteczka, bułka z masłem, dżemem, serem żółtym, galaretki z bitą śmietaną, chałki z masłem, powidła śliwkowe itp...

 

Ryby w diecie dziecka


Mięso ryb jest bardzo zdrowe dla całej rodziny,
także dla małych dzieci. Zawiera dużo
lekko strawnego i dobrze przyswajalnego białka,
nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe,
sporo składników mineralnych (wapń, fosfor,
jod, żelazo) oraz witaminy A i D.
Ryby powinno się jadać co najmniej 2–3 razy w tygodniu!
Ryby mogą wywołać reakcję alergiczną, dlatego należy je wprowadzać
do diety dziecka dopiero, gdy ukończy ono pierwszy rok życia. Początkowo
podaje się je w niewielkiej ilości – ok. 10 g – gotowane na parze lub upieczone
w folii, jako dodatek do zupki.
Im wcześniej dziecko oswoi się ze smakiem ryby, tym bardziej prawdopodobne
że go polubi. Jeżeli jednak kilkulatek nie zaakceptuje rybnych potraw, nie należy
zmuszać go do ich jedzenia. Przeważnie dziecko instynktownie unika pokarmów,
które mu szkodzą – może się więc okazać, że maluch jest po prostu
uczulony na białko ryby.
Dobrze, by dziecko jadło ryby zarówno chude (tj.: dorsza, mintaja, morszczuka,
sandacza, pstrąga, solę), jak i tłuste (łososia, halibuta, śledzia, makrelę, tuńczyka,
sardynkę). Można je podawać dziecku na zmianę
z owocami morza.
Mrożone paluszki rybne czy burgery są mniej wartościowe, bo przygotowuje się
je z mielonych lub rozdrobnionych kawałków gorszej jakości i najczęściej smaży
w panierce. Dzieci jednak chętnie jedzą tego typu wyroby, więc czasem można
maluchom na nie pozwolić. Jeżeli dostają je w przedszkolu, to w domu rodzice
powinni przyzwyczajać dzieci do jedzenia filetów.
Oczywiście, rodzice powinni dawać dziecku
dobry przykład i także jeść ryby!
 

 

 

Jeśli
przedszkolak
nie przepada za mlekiem...

 

Mleko jest bogate w składniki odżywcze: stanowi główne źródło wapnia, zawiera
pełnowartościowe i łatwostrawne białko, dobrze przyswajalne tłuszcze,
węglowodany, witaminy z grupy B, A i D oraz magnez, potas i cynk.
Pełnowartościowe białko jest niezbędne do budowy wszystkich tkanek organizmu, a wapń
– do utwardzania kości i zębów. Zawarte w mleku aminokwasy, cukier oraz witamina D
ułatwiają przyswojenie wapnia.
Połowa masy kostnej człowieka kształtuje się w pierwszych 10 latach życia. Niedobór wapnia
w okresie wzrostu i rozwoju organizmu może powodować osteoporozę w życiu dorosłym.
Dlatego przedszkolak powinien otrzymać codziennie 800 mg wapnia,
co odpowiada ponad 3 szklankom mleka.
Jeśli dziecko nie chce pić mleka, może polubi je w postaci kakao, budyniu czy koktajlu.
Niektóre dzieci po spożyciu mleka mają wzdęcia, bóle brzuszka, a nawet biegunkę. Wówczas
można podawać im np.: jogurt, ser, twaróg, kefir, maślankę i śmietanę.
Często bowiem dziecko nie toleruje mleka, ale dobrze przyswaja jego przetwory.
Dodatkowo niektóre fermentowane produkty mleczne wzmacniają układ odpornościowy, regulują trawienie i ułatwiają przyswajanie substancji mineralnych.

Pamiętaj, że wapń:
• znajduje się także w: płatkach owsianych, fasoli, orzechach, sezamie, daktylach i rodzynkach
– jednak niektóre zawarte w nich składniki roślinne utrudniają jego wchłanianie;
• najlepiej wchłania się w obecności witaminy D, dlatego należy podawać dziecku przynajmniej
2 razy w tygodniu ryby (lub tran) i dbać, aby dużo czasu spędzało na powietrzu (witamina D
powstaje w skórze pod wpływem słońca);
• jest usuwany z kości, gdy dziecko spożywa duże ilości żywności słonej (np. chipsy)
i zawierającej fosforany (jedzenie typu fast food, wędliny, cola).

Szklankę mleka można zastąpić:
• 1,5 kostki białego sera (30 dag)
• pojemniczkiem jogurtu (150 g)
• 2 plasterkami sera żółtego
• 2 trójkącikami sera topionego
• 10 dag migdałów
• 5 kulkami lodów
• 15 dag sardynek z puszki
• tabliczką mlecznej czekolady (100 g)

 

 

PRZEDSZKOLAKI
I SZPINAK

Jedni go lubią, inni nie znoszą.
Obecny w nim szczawian wapnia
jest nieprzyswajalny przez organizm,
dlatego powinny go unikać osoby
cierpiące na artretyzm, reumatyzm,
choroby wątroby i nerek.
Z drugiej jednak strony szpinak:
- chroni przed czynnikami utleniającymi i wzmacnia działanie innych
przeciwutleniaczy,
-jest źródłem potasu, żelaza, wapnia, jodu, magnezu, karotenu, witamin: A, B1, B2,
B6,, B11, C, E, K,
- poleca się osobom z chorą trzustką,
-pomaga w leczeniu cukrzycy, zaparć i nadciśnienia, dobrze wpływa na trawienie,
- stosuje się w postaci okładów przy liszajach, łuszczycy, opryszczkach, trudno
gojących się ranach.
Można go podawać na ciepło i na zimno, surowy i gotowany, przyrządzać z niego soki (z dodatkiem marchewki, ogórka czy selera), które pomagają np. przy
detoksykacji organizmu u dzieci, i sosy.


SOS SZPINAKOWY
Może być podawany do kanapek, makaronu albo mięsnych pulpecików.
Przygotuj:
-250 g mrożonego purèe szpinakowego
-1 łyżkę stołową jogurtu
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczkę masła lub oliwy
-przyprawy do smaku: sól
ziołową, pieprz
Purèe szpinakowe rozgrzać
z odrobiną masła lub oliwy na
patelni (dość krótko, ok. 5 min
od czasu rozmrożenia), dodać
zmiażdżone ząbki czosnku,
wymieszać z jogurtem. Dusić
pod przykryciem jeszcze ok. 5 min. Przyprawić do smaku. Mniam…

 

O przekąskach i zapobieganiu
chorobom krążenia


Choroby cywilizacyjne, takie jak: schorzenia układu krążenia,
cukrzyca typu II czy otyłość, dotykały kiedyś głównie ludzi dorosłych.
Teraz atakują coraz młodszych, dlatego tak ważne jest, aby już
u przedszkolaków kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe
i potrzebę ruchu.
Dzieci lubią podjadać między posiłkami: batoniki, chipsy, frytki, krem
czekoladowy, parówki czy żelki. Przekąski te mają wyrazisty słodki
lub słony smak, ale nie są zdrowe – powodują zaparcia, bóle
brzucha, nadwagę, odbierają apetyt na pokarmy wartościowe.
Czym zastąpić niezdrowe chipsy?
Warto samemu przygotować w domu chipsy owocowe, smaczne i zdrowe,
z jabłek albo gruszek. Owoce wraz ze skórką, po wydrążeniu gniazd nasiennych,
tniemy na cienkie plasterki. Do smaku przyprawiamy je
np. cynamonem lub imbirem.
Kropimy cytryną, by nie ciemniały. Suszymy w suszarce do owoców lub
w nagrzanym piekarniku (60–80ºC), aż zrobią się chrupkie.
Przechowujemy je w szczelnym szklanym naczyniu
Chipsy są bardzo kaloryczne – mała torebka to ok. 500 kcal,
a więc tyle co tabliczka czekolady. Oprócz niezdrowych tłuszczów i soli
zawierają toksyczny związek sprzyjający zachorowaniom na raka
i choroby układu krążenia.
Podczas produkcji chipsów z 1 ziemniaka otrzymuje się 35 plasterków,
z których każdy jest obsmażany w oleju, barwiony,
przyprawiany solą i innymi przyprawami…

 

 

Zasady prawidłowego żywienia dzieci przedszkolnych

Instytut Żywności i Zywienia
im prof. dra med. Aleksandra Szczygła




Właściwy sposób odżywiania jest jednym z podstawowych czynników warunkujących prawidłowy rozwój fizyczny, umysłowy i społeczny dzieci. Przez właściwe odżywianie należy rozumieć przede wszystkim dostarczenie dziecku energii i składników odżywczych w ilości pokrywającej jego zapotrzebowanie. Nie mniej istotny jest też urozmaicony i umiejętny dobór produktów w diecie dziecka, odpowiednia ilość posiłków w ciągu dnia i regularność ich spożywania, wielkość oferowanych dziecku porcji jedzenia, a także estetyka podanych posiłków.

W diecie dzieci w wieku przedszkolnym bardzo ważna jest różnorodność produktów uwzględnianych w jadłospisie. Poszczególne grupy produktów charakteryzują się różnicowaną zawartością składników odżywczych dlatego należy pamiętać o uwzględnieniu w diecie dziecka różnych produktów z wszystkich grup – urozmaicenie jest bowiem jednym w podstawowych czynników zapewniających odpowiednie spożycie wszystkich składników pokarmowych.

Podstawę diety dziecka przedszkolnego powinny stanowić produkty zbożowe. Są one źródłem węglowodanów złożonych, witamin z grupy B, składników mineralnych (fosfor, cynk, magnez, żelazo, mangan, siarka) oraz błonnika pokarmowego. Szczególnie polecane są produkty zbożowe pełnoziarniste, np. pieczywo razowe, kasze gruboziarniste (m.in. gryczana, pęczak), płatki zbożowe (owsiane, jęczmienne, żytnie), makaron graham, które są nie tylko źródłem energii w diecie dziecka, ale również dostarczają więcej składników mineralnych i witamin oraz błonnika niż produkty zbożowe wysoko przetworzone czyli pieczywo pszenne, makarony pszenne, płatki śniadaniowe (kukurydziane, pszenne o różnych kształtach i smakach). Produkty zbożowe powinny wchodzić w skład każdego posiłku dziecka.

Kolejną istotną w diecie dzieci grupą produktów są warzywa i owoce. Dostarczają one przede wszystkim różnych witamin (zwłaszcza witaminy C, β-karotenu, kwasu foliowego) i składników mineralnych (m.in. potas, magnez, żelazo, wapń) oraz naturalnych przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego. Dziecko powinno spożywać owoce i warzywa w każdym posiłku przy czym należy pamiętać by owoców, z uwagi na znaczną zawartość cukru, w diecie było nieco mniej niż warzyw. Porcję owoców lub warzyw można zastąpić szklanką soku – preferowane są soki warzywne i owocowo-warzywne niesłodzone.

Bardzo ważnym składnikiem diety przedszkolaka jest mleko i produkty mleczne takie jak napoje mleczne (jogurt, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, mleko acidofilne), sery twarogowe (białe, homogenizowane), sery podpuszczkowe (pleśniowe, żółte, topione). Produkty z tej grupy są najlepszym źródłem wapnia niezbędnego do prawidłowego rozwoju kości i zębów. Produkty mleczne dostarczają również białka, tłuszczu oraz witamin (A, D, witaminę B2). Dzieciom w wieku przedszkolnym zalecane są produkty o zawartości tłuszczu do 2%.

W całodziennej diecie dziecka należy uwzględnić także produkty z grupy mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych. Dostarczają one dziecku pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, witaminy A, D, E, K (jaja), żelaza, cynku oraz jodu (ryby). Zalecane jest chude, wysokogatunkowe mięso i wędliny, a spośród ryb – tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela) będące źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Alternatywą dla potraw z mięsa mogą być dania z nasion roślin strączkowych. Dostarczają one białka, witamin i składników mineralnych i dodatkowo zawierają błonnik pokarmowy usprawniający pracę jelit. Należy pamiętać o odpowiedniej obróbce kulinarnej nasion, która nie tylko poprawi ich strawność, ale również zmniejszy zawartość substancji wzdymających oraz antyodżywczych (tioglikozydy zmniejszające przyswajanie jodu).

Codzienna dieta dziecka w wieku przedszkolnym powinna także zawierać tłuszcz  ale o właściwej jakości i w ilości odpowiedniej do wieku. W diecie przedszkolaka należy uwzględnić tłuszcze zwierzęce i roślinne, jednak z przewagą tych ostatnich. Do smarowania pieczywa polecane jest masło i margaryny miękkie o wysokiej jakości, do smażenia i jako dodatek do potraw – oleje roślinne. W żywieniu dzieci należy unikać produktów zawierających utwardzone tłuszcze roślinne, które są źródłem izomerów trans kwasów tłuszczowych. Do produktów tych należą margaryny twarde oraz produkty wytwarzane z ich dodatkiem np. pieczywo cukiernicze, wyroby ciastkarskie i czekoladowe, a także tłuszcze smażalnicze i produkty typu fast food.

Nie można zapominać o uwzględnieniu w codziennej diecie dzieci odpowiedniej ilości płynów. Do popijania w ciągu dnia polecana jest woda źródlana i mineralna (należy unikać wód o wysokim stopniu mineralizacji), herbatki owocowe, kakao i kawa zbożowa oraz słaba herbata i soki owocowe (w ograniczonych ilościach). Znacznie należy ograniczyć dostępność słodzonych napojów gazowanych.

Do produktów, które ze względu na profilaktykę nadwagi i otyłości oraz innych przewlekłych chorób niezakaźnych, należy ograniczać w menu przedszkolaka należą sól i cukier. Sól można zastępować świeżymi i suszonymi ziołami, a zamiast słodkich przekąsek lepiej dziecku zaproponować owoce czy jogurt.

Istotnym elementem racjonalnego żywienia jest odpowiednia ilość posiłków w ciągu dnia i ich prawidłowe rozłożenie w czasie. Dzieci w wieku przedszkolnym powinny spożywać 4-5 posiłków dziennie (posiłki główne: śniadanie, obiad, kolacja oraz posiłki uzupełniające: drugie śniadanie i podwieczorek) co 3-4 godziny. Regularne jedzenie normuje przemianę materii i pozwala na utrzymanie poziomu glukozy we krwi na właściwym poziomie, a to z kolei sprzyja dobrej formie i samopoczuciu dziecka w ciągu dnia.