Żywienie dzieci

 

Przypominamy Rodzicom, iż nasze Przedszkole bierze udział w programie "ŻYWIENIE NA WAGĘ ZDROWIA", to już III edycja programu.

Nasze jadłospisy oceniane sa przez Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach.

Program "Żywienie na wagę zdrowia" we współpracy z:

Wojewoda Śląski

Śląski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny

Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Katowich

Powiatowa Stacja  Sanitarno - Epidemiologiczna w Zawierciu

 

 

 

Jakich produktów unikać w diecie dzieci?

Autor: Emilia Lorenc, dietetyk, biolog molekularny, diagnosta laboratoryjny

 Jogurt owocowy

Zawiera 2-3 łyżeczki cukru na 100 gramów produktu. Do strawienia takiej ilości cukru potrzeba wielu mikroelementów, w tym wapnia, który jest cennym składnikiem jogurtu – wszak głównie ze względu na ten składnik zaleca się jedzenie nabiału. Cukier zawarty w jogurtach owocowych stanowi ponadto doskonałą pożywkę dla rozwoju różnego rodzaju grzybów, bardziej niż dla bakterii probiotycznych. Wsady owocowe w jogurtach nierzadko są “ulepszane” przy pomocy sztucznych aromatów i barwników. Jogurty często zawierają też substancje zagęszczające w postaci modyfikowanej skrobi, czy też mleka w  proszku.

 Parówki

Parówki  to wędlina powstająca najczęściej ze zmielonych na drobno składników, takich jak: mięso, kości, jelita oraz odpadki mięsne, które nie nadają się do spożycia w formie nieprzetworzonej i nie są wykorzystywane w produkcji innych wędlin (MOM). Ponadto, do parówek dodawana jest woda, białka roślinne, które działają jak emulgatory np. soja – często genetycznie modyfikowana – oraz przyprawy smakowe: pieprz i duża zawartość soli, która obciąża nerki. W parówkach jest też dużo tłuszczu – nawet do 40%.

Słodkie kremy czekoladowe do pieczywa

Patrząc na reklamę w telewizji, wierzymy, że stanowią one źródło zdrowych orzechów i dobrego kakao. Jednak głównymi składnikami takiego masła są cukier i tłuszcze, nierzadko utwardzane tłuszcze roślinne. Dodatkowo, w składzie kremów czekoladowych znajdziemy serwatkę w proszku oraz lecytynę sojową. Częste spożywanie takiego masła zapewnia dziecku nadwyżkę kalorii, a w konsekwencji zwiększa ryzyko ryzyko otyłości i zaburzeń równowagi lipidowej, co w przyszłości może także prowadzić do chorób układu krążenia.

 

 Słodkie, chrupiące płatki do mleka

To produkty wysokoprzetworzone, powstałe z ziaren zbóż lub kukurydzy.  Są bogate w syntetyczne witaminy i minerały, które dodaje się do nich, ponieważ w obróbce zbóż naturalne witaminy i minerały zostają utracone. Sztuczne witaminy i mikroelementy są znacznie trudniej przyswajane przez organizm niż te pochodzenia naturalnego. Dodatkowo, płatki są dosładzane cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym, który jest obecnie jedną z głównych przyczyn otyłości. Słodkie płatki bardzo często zawierają także substancje smakowe, które nie pozostają bez wpływu na zdrowie dzieci, a swoją chrupkość zawdzięczają fosforanom, które negatywnie wpływają na układ nerwowy.

 “Sztuczne” pieczywo (typu: dmuchane bułeczki)

W skład domowego chleba wchodzi: mąka razowa, zakwas, sól, ziarna (słonecznik, siemię lniane, pestki dyni) oraz woda. Niestety piekarze korzystają dziś z dodatków i polepszaczy: emulgatororów, np. E330, regulatorów kwasowości, cukru, mąki pszenno-słodowej, karmelu, tłuszczu roślinnego i sztucznych barwników. Dzięki tym dodatkom zmieniają się właściwości pieczywa, np. dłużej zachowuje on świeżość, czy jest bardziej puszysty. Dodatki te tylko na pozór są w pełni bezpieczne dla zdrowia, guma guar na przykład, choć jest uznawana za substancję nieszkodliwą, może powodować wzdęcia brzucha i problemy żołądkowe. Enzym transglutaminaza dodawany do chlebów czy rogalików w celu uzyskania bardziej rozciągliwego ciasta, może być przyczyną  alergii. Warto też zwrócić uwagę na opakowanie chleba – nie powinien być on pakowany w folię. Badania wykazują bowiem, że na większości z nich znajduje się pleśń, która wydziela trujące mytotoksyny.  Do chlebów i wypieków długoterminowych dodaje się substancje antypleśniowe, które podrażniają śluzówkę przełyku i żołądka, powodując refluks.

 Produkty puszkowane

Np. pomidory z puszki, tuńczyk puszkowany – nawet te przeznaczone dla dzieci zawierają wysoki  poziom bisfenolu A (BPA).  Mimo, że ta substancja jest wydalana z naszego organizmu za pośrednictwem nerek, jednak 1% może skumulować się w organizmie. Bisfenol ma negatywne działanie estrogenne. Naukowcy sprawdzają też jego działanie rakotwórcze oraz wpływ na zaburzenie koncentracji . Warto dodać, że w niektórych krajach, takich jak Dania, Kanada, Stany Zjednoczone, Korea, Japonia i Australia, wprowadzono zakaz stosowania tej substancji do produkcji  butelek plastikowych przeznaczonych dla dzieci. Innym zagrożeniem, powiązanym bezpośrednio z produktami puszkowymi, jest aluminium, które jest kumulowane w organizmie przez lata. Uszkadza układ nerwowy, a z doniesień naukowych wynika, że ma związek z występowaniem takich chorób, jak Alzheimer lub Parkinson.

Soki z zagęszczanych soków lub przecierów

Do produkcji takich soków używa się koncentratów, które powstają poprzez odparowanie wody i usunięcie miazgi z owoców. Aby uzyskać sok przeznaczony do picia, ponownie dodaje się wodę, która wcześniej została odparowana, odtwarza się na nowo aromat i dodaje miazgę z owoców. Do takich soków mogą być dodawane także witaminy, sole mineralne i kwasy spożywcze. Dozwolone jest także dodanie cukru lub syropu glukozo- fruktozowego. Jeżeli jest go nie więcej 2 łyżeczki na litr, producent nie ma obowiązku podawania go w składzie. Do soków warzywnych można dodawać sól, przyprawy i zioła oraz ich ekstrakty. Nektary i napoje to soki rozcieńczane z wodą i dosładzane. Pamiętajmy, że syrop glukozo – fruktozowy i cukier mają bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie. Polecamy więc do picia soki nieprodukowane z koncentratów owocowych czy warzywnych, które nie są dosładzane. Takie soki warto rozcieńczać z wodą.

 Rozpuszczalne herbatki

Przykładowy skład takiej herbatki zawiera: cukier, glukozę, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, ekstrakt z aronii, ekstrakty owocowe 0,45% (ananas, pomarańcza, banan, maltodekstryna), aromaty, witaminę E, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, witaminę B6, niacynę, witaminę B12, biotynę, kwas pantotenowy, oraz kwas foliowy. Patrząc na skład, odradzamy picie takich herbatek i  polecamy naturalne herbaty owocowe oraz napary ziołowe bez dodatków smakowych czy zapachowych. Dzięki temu unikniemy spożywania dużej ilości “ukrytego” cukru oraz sztucznych witamin, które są znacznie gorzej przyswajalne przez nasz organizm niż witaminy naturalne.

  Keczup

Nie zastąpi świeżego pomidora ani soku pomidorowego. To produkt wysokoprzetworzony, powstający z koncentratów pomidorowych. Większość producentów umieszcza w jego składzie konserwanty oraz wzmacniacze smaku, takie jak glutaminian sodu, który – jak wykazują badania – zwiększa ryzyko otyłości, uszkadza siatkówkę oka oraz niekorzystnie wpływa na układ nerwowy. Czytaj etykiety lub przygotuj własny keczup dla dzieci.

 Słodkie wafelki, ciasteczka, batony

Są źródłem nadmiernej ilości węglowodanów (głównie cukru – ok. 60%) i tłuszczu ok. 30%. 100 gramów tego typu produktów dostarcza około 500 kalorii. Wyroby cukiernicze są wytwarzane z utwardzanych tłuszczy roślinnych, zawierające niekorzystną konformację kwasów tłuszczowych trans. Są one odpowiedzialne za wzrost poziomu cholesterolu we krwi, w tym głównie niekorzystnej  frakcji LDL. Słodkie masy w ciastkach czy pralinkach w około 70% składają się z tłuszczy. W produkcji słodyczy na skalę przemysłową stosuje się wysokooczyszczoną mąkę pszenną, mleko w proszku, jajka w proszku, emulgatory sojowe (często niestety GMO), środki spulchniające oraz aromaty.

 Mleko UHT

UHT jest mlekiem o przedłużonej przydatności do spożycia. Powstaje poprzez podgrzanie mleka do temperatury 143°C, a następnie  jego schodzenie do 4-5°C. Na skutek tak dużej zmiany temperatury mleko ulega sterylizacji. W tym samym czasie dochodzi także do częściowej denaturacji białka, co skutkuje często zmianą smaku mleka.  Mleko UHT przechowywane w lodówce może się więc popsuć, a my możemy tego nie zauważyć. Ponadto, przy produkcji mleka UHT traci się więcej witamin niż w procesie pasteryzacji, dochodzi też do zmiany konformacji białek, co może mieć związek z występowaniem alergii.

Chipsy

To produkt wysokokaloryczny. Oprócz ziemniaków, w ich skład wchodzi: sól, cukier, przyprawy, wzmacniacze smaku (glutaminian sodu) oraz barwniki nieobojętne dla zdrowia dzieci. Zawartość tłuszczy w chipsach jest bardzo wysoka, a dodatkowo zawierające izomery trans kwasów tłuszczowych. W chipsach znajdziemy także akryloamid, który powstaje podczas smażenia  – substancja ta ma działanie rakotwórcze.

 

Totez w trosce o bezpieczeńswo żywienia i prawidłowy rozwój dzieci, produkty te w Naszym Przedszkolu zostały wyeliminowane całkowicie, bądź niektóre z nich moga pojawić się bardzo, bardzo sporadycznie:). Pamiętajmy, że odpowiednia dieta dziecka to prawidłowy jego rozwój i nabywanie właściwych, dobrych nawyków żywieniowych, które procentują na całe życie:).

 

 

Dlaczego warto ograniczyć spożycie białego cukru

Autor: Emilia Lorenc, doradca żywieniowy, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny

opublikowane : Dzieci są ważne

Cukier spożywczy produkowany jest z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Trzcina cukrowa zawiera 14% pierwiastków śladowych, minerałów i witamin oraz chlorofil. Cukier ogólnie dostępny jest jednak mocno oczyszczony, czyli rafinowany, pozbawiony wszystkich substancji odżywczych, jest to jedynie dwucukier sacharoza.

Z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych początkowo uzyskuje się surowy sok, który następnie jest poddawany procesom z zastosowaniem substancji chemicznych, m.in. dwutlenku siarki, siarczanu sodu i ultramaryny.

Cukier biały rafinowany dostarcza organizmowi jedynie pustych kalorii. Energia dostarczana jest bardzo szybko, ale na bardzo krótki okres czasu.

Cukier ma jeden z najwyższych indeksów glikemicznych. Oznacza to, że po spożyciu produktu z cukrem, np. batonika, szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi i trzustka zostaje gwałtownie pobudzona do pracy. Jednak stężenie glukozy pochodzącej z białego cukru szybko spada, co może spowodować hipoglikemię – a głód powraca.

Nadmierne spożycie cukru jest jednym z czynników powodującym otyłość dzieci i dorosłych. Jest przyczyną zatrzymania wody i soli w organizmie.

Biały cukier…

  • podrażnia śluzówkę żołądka – powoduje nadmierną kwasowość, nadprodukcję kwasu żołądkowego, co może doprowadzić do wrzodów
  • niszczy błonę śluzową jelit, zaburzając równowagę fizjologicznej flory bakteryjnej, co może doprowadzić do grzybicy układu pokarmowego. Przez zniszczenie śluzówki jelit spada w znaczącym stopniu odporność organizmu – układ odpornościowy w 70-80% działa w jelitach. W zaburzonej homeostazie jelit nie będą prawidłowo przyswajane inne substancje odżywcze, w tym białka
  • zaburza proces trawienia i wypróżniania, prowadząc do zaparć
  • podczas trawienia cukru zużywane są znaczące ilości minerałów i witamin. Im więcej spożywanych jest słodyczy czy innych produktów zawierających cukier, tym więcej organizm będzie potrzebował witaminy B, wapnia, fosforu, magnezu czy chromu do jego strawienia
  • mocno zakwasza organizm – do wyrównania równowagi zasadowo-kwasowej wykorzystywany jest przede wszystkim wapń, wiedzmy więc, że cukier jest złodziejem minerałów z organizmu, w tym z kości
  • uzależnia i powoduje wzrost ryzyka wystąpienia alkoholizmu
  • szkliwo zębne i tkanka kostna to najmocniejsze struktury organizmu. Biały cukier może zniszczyć szkliwo zębów w ciągu kilku godzin, penetrując strukturę tkanek zęba. Nadmierne spożycie cukru wiąże się z szybkim rozwojem próchnicy zębów
  • niedobory mineralne i witaminowe powodują zaburzenia procesów biochemicznych, np. obniżając działanie enzymów. Zaburzenia w gospodarce mineralnej oraz procesach biochemicznych w organizmie wywołane nadmiernym spożyciem cukru może powodować chroniczne zmęczenie oraz poważne schorzenia w późniejszym wieku, np. osteoporozę, zaburzenia przemian lipidowych (wzrost stężenia cholesterolu i triglicerydów), podniesienie temperatury ciała, podwyższone ciśnienie krwi, choroby układu krążenia, chroniczne infekcje
  • spożycie cukru i nagłe wahania spadku wzrostu stężenia glukozy we krwi wpływają niekorzystnie na układ nerwowy, powodując nadpobudliwość organizmu, brak koncentracji, rozdrażnienie, spadki nastroju oraz senność. Cukier podnosi poziom neuroprzekaźników: dopaminy, serotoniny, noradrenaliny i adrenaliny
  • u dzieci spożywających cukier jest większe ryzyko powstania egzemy niewiadomego pochodzenia czy alergii

Co zamiast białego cukru?

Zamiast rafinowanego cukru można użyć naturalnych substancji słodzących:
  • cukier nierafinowany, czyli nieoczyszczony – otrzymywany jest z trzciny cukrowej lub buraka cukrowego bez oddzielenia melasy i kryształków. Zawiera dodatkowo substancje odżywcze jak minerały i witaminy
  • melasa trzcinowa lub buraczana – produkt powstający podczas produkcji cukru białego – to właśnie w tym gęstym brązowym syropie zawarte są wszystkie dodatkowe substancje odżywcze

Inne substancje słodzące to:

  • miód naturalny (stosujemy w niewielkich ilościach)
  • syrop klonowy, kukurydziany
  • słód jęczmienny
  • syrop z agawy (jest bardzo słodki, a ma niski indeks glikemicznyale też ostrożnie)
  • ksylitol (u dzieci ostrożnie – może działać przeczyszczająco)
  • lukrecja.

Należy pamiętać, że naturalną i najzdrowszą słodycz dziecko otrzyma w postaci  świeżych i suszonych owoców, warzyw takich jak buraki, marchewki, fasolki oraz nasion, orzechów i ziaren zbóż.

Konsultacja merytoryczna: Marek Lorenc

 

INFORMACJA!!!

Wpłaty za przedszkole przyjmowane będą

w dniach od 17.10 – 21.10.2016r.

w budynku przy ul . Kościuszki

(gdzie mieści się biblioteka)

Wpłaty przyjmowane będą w godz:

od 8.30-11.00 i od 13.00-15.00

Bardzo prosimy Rodziców o dokonywanie wpłat w terminie.

 

Jadłospis tygodniowy

ważny od dnia 26.09 – 30.09. 2016 r.

DATA

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

Poniedziałek

 

26.09.16

 

 

Zupa mleczna

z grysikiem,

pieczywo mieszane,

masło, miód,

pomidor,

kawa biała,

herbata rumiankowa

340 kcal

A: 1,7

Zupa brokułowa 7,9 (250ml),

Spaghetti1 bolognese 1,3,6,11,13 (150g),

Kompot owocowy (200ml)

 

 

 

Bułka lepioch z serem, herbatka z cytryną

145 kcal

Wtorek

 

27.09.16

Pieczywo mieszanwe, masło,

szynkowa drobiowa,

ogórek zielony,

kakao,

herbatka pokrzywowa.

 

A:1,7,9

Pomidorowa 7,9 z makaronem 1(250ml),

Filet drobiowy panierowany 1,3 (60g),

Ziemniaki (150g),

Kapusta biała duszona(70g)

Kompot owocowy(200ml)

 

 

Jogurt

waniliowy

 

 

A: 7

Środa

 

28.09.16

Pieczywo mieszane, masło,

ser żółty,

ketchup, szczypior,

herbata owocowa,

kawa biała,

370 kcal

A: 1,7

Zupa żurek 9 (250ml),

Naleśniki 1,7(70g),

Kompot owocowy (200ml)

 

 

Winogrona

białe

69 kcal

Czwartek

 

29.09.16

Pieczywo mieszane, masło,

pasta rybna,

ogórek kiszony,

herbatka miętowa

A: 1,7 340

Zupa koperkowa 7,9 z zacierką 1 (250ml),

Pieczeń wieprzowa (70g),

Kasza jęczmienna(100g),

Kapusta czerwona(50g)

Kompot owocowy(200ml)

 

Mleczko

smakowe

148 kcal

Piątek

 

30.09.16

Pieczywo mieszane,

masło, jajecznica,

szczypiorek,

herbata z cytryną

kakao,

360

A: 1,4,7

 

 

Zupa gulaszowa 1,9 (250g),

Kopytka z masełkiem7(100g),

Kompot (200ml)

 

 

Jabłko

94 kcal

 

 

Jadłospis tygodniowy

ważny od dnia 19.09. - 23 .09. 2016 r.

DATA

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

Poniedziałek

 

19.09.16

 

 

Pieczywo mieszane (pszenno-żytnie), , masło, sałata,

pomidor, szczypiorek,

kakao,

herbata z cytryną,

370 kcal

A: 1,7,9

 

Zupa ogórkowa7,9(250ml),

Łazanki z mięsem i kapustą1 (150g),

Kompot owocowy (200ml)

 

 

Jogurt

naturalny

64 kcal

 

 

Wtorek:

 

20.09.16

 

Mleko z kaszą

kus -kus

bułka wrocławska, masło, miód,

rzodkiewki,

herbatka

370 kcal A:1,7

Rosółzmakaronem1,9(250ml,

Rolada drobiowa (60g),

Ziemniaki (150g),

Marchewka duszona (70g)

Kompot owocowy(200ml)

 

Banan

112 kcal

 

 

Środa:

 

21.09.16

 

Pieczywo mieszane,

masło, jajecznica na maśle ze szczypiorkiem,

herbata miętowa, kawa biała 380 A:1,3,7

Barszcz ukraiński7,9 (250ml),

Kluski leniwe z masełkiem

i bułką tartą1,3,7(70g),

Kompot owocowy (200ml)

 

Mleczko

czekoladowe

148 kcal

A: 7

Czwartek:

 

22.09.16

 

 

Bułka wrocławska, masło, serek waniliowy, jabłko,

kakao, herbata rumiankowa 390

A:1,7

Zupa krupnik z jarzynami7,9 (250ml),

Pierogi z mięsem1 (70g),

Kompot owocowy(200ml)

 

Winogrona

białe 69 kcal

 

Piątek:

 

23.09.16

 

 

Pieczywo mieszane, masło,

pasztetowa drobiowa, ogórek zielony,

kawa biała,

herbata pokrzywowa

A:1,7,9

Zupa szczawiowa z ryżem7,9 (250g),

Kotlet rybny1,4(70g),

Ziemniaki(150g),

Surówka z kapusty kiszonej(50g),

Kompot (200ml)

 

Bułka z rodzynką,

masło,

herbata z cytryną

A:1

 

 

 


 

Jadłospis od 19.09.2016r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

19.09.2016

Chleb mieszany, masło, szynka wiejska, ogórek, szczypiorek, kawa zbożowa, herbata owocowa.

Zupa ziemniaczana z kiełbasą. Ryż z koktajlem owocowym, woda z cytryną.

Tost z szynką i serem, ketchup, herbata owocowa, jabłko.

Alergen : Gluten, mleko i jego produkty.

Alergen: Gluten, jaja, mleko i jego produkty, seler.

Alergen: Gluten, jaja, mleko i jego produkty.

Wtorek

20.09.2016

Chleb ziarnisty, masło, ser żółty, rzodkiewka, sałata, herbata owocowa, kakao.

 

Krupnik z kaszy jaglanej . Ziemniaki , kotlet drobiowy w sezamie, marchewka duszona, woda z pomarańczą.

 

Talerzyk owocowy (gruszka, śliwka, jabłko).

Alergen: Ziarna zbóż, gluten, jaja, mleko i jego produkty.

Alergen: Ziarna zbóż, gluten, jaja, mleko i jego produkty, seler.

Alergen: -

Środa

21.09.2016

Tost francuski na chlebie razowym, szynka, gruszka, herbata malinowa, mleko.

Zupa pomidorowa z ryżem. Ziemniaki duszone z warzywami i kiełbasą, kefir, kompot.

Bułka pszenna, masło, szynka drobiowa, pomidor, ogórek, herbata.

 

Alergen: Ziarna zbóż, gluten, mleko i jego produkty.

Alergen: Ziarna zbóż, gluten, jaja, mleko i jego produkty, seler.

Alergen: Gluten, jaja, mleko.

Czwartek

22.09.2016

Chałka, masło, serek waniliowy (wł. produkcja), herbata owocowa, banan, kakao.

 

Zupa kalafiorowa z ziemniakami. Spaghetti po bolońsku z mięsem, pomidorami i serem żółtym, jabłko, woda z cytryną.

Budyń śmietankowy z truskawkami.

Alergen: Gluten, jaja, mleko i jego produkty.

Alergen: Gluten, jaja, mleko i jego produkty, seler.

Alergen: Mleko, gluten.

Piątek

23.09.2016

Chleb ziarnisty, masło, jajko gotowane, papryka, szczypiorek, herbata owocowa, kawa zbożowa.

 

Zupa koperkowa z makaronem. Ziemniaki, kotlet z tilapii, surówka z białej kapusty, kompot.

 

Talerzyk owocowy( jabłko, banan, melon).

Alergen: Ziarna zbóż, gluten, jaja, mleko i jego produkty.

Alergen: Ziarna zbóż, gluten, jaja, mleko i jego produkty, seler.

Alergen: -


 

Jadłospis od 26.09.2016r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

26.09.2016

 

 

Bułka pszenna, masło, polędwica drobiowa, pomidor, szczypiorek, kakao, herbata truskawkowa.

Zupa jarzynowa z ziemniakami. Makaron z sosem pomidorowym, szynką i serem żółtym, kompot.

Talerzyk owocowy (jabłko, śliwka, nektarynka).

Alergen: Gluten, jaja, mleko.

Alergen: Gluten, seler, mleko i jego produkty.

Alergen: -

Wtorek

27.09.2016

Chleb mieszany, masło, ser biały, miód, herbata melisa, winogron, mleko.

 

Zupa grysikowa z warzywami. Ziemniaki, kurczak duszony, fasolka szparagowa , kompot.

Bułka pszenna, masło, szynka wieprzowa, ogórek, szczypiorek, herbata porzeczkowa.

Alergen: Gluten, jaja, mleko i jego produkty.

Alergen: Ziarna zbóż, gluten, mleko i jego produkty, seler.

Alergen: Gluten, jaja, mleko i jego produkty.

Środa

28.09.2016

Płatki ryżowe na mleku . Chleb ziarnisty, masło, szynka wieprzowa, ogórek, papryka, herbata rumiankowa.

Barszcz czerwony z ziemniakami. Naleśniki z serem białym , brzoskwiniami i truskawkami, woda z pomarańczą.

Galaretka owocowa z śmietaną i bananami.

 

Alergen: Ziarna zbóż, gluten, mleko i jego produkty.

Alergen: Gluten, jaja, mleko i jego produkty, seler.

Alergen: Mleko i jego produkty.

Czwartek

29.09.2016

Chleb mieszany, masło, jajecznica z kiełbasą, pomidor, szczypiorek, herbata owocowa, kawa zbożowa.

Zupa ogórkowa z makaronem. Ziemniaki, pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym, surówka z czerwonej kapusty, kompot.

Ciasteczka kruche (wł. produkcja), owoc, herbata owocowa.

Alergen: Gluten, jaja, mleko i jego produkty.

Alergen: Gluten, jaja, mleko i jego produkty, seler.

Alergen: Gluten, jaja, mleko i jego produkty.

Piątek

30.09.2016

Chleb ziarnisty, masło, ser żółty, rzodkiewka, sałata, herbata miętowa, kakao.

 

Krupnik z kaszy jęczmiennej. Ziemniaki, ryba po grecku, woda z cytryną.

 

Koktajl bananowy, chałka.

Alergen: Ziarna zbóż, gluten, jaja, mleko i jego produkty.

Alergen: Ziarna zbóż, gluten, jaja, mleko i jego produkty, seler.

Alergen: Gluten , jaja, mleko.

 

Dyrektor Intendentka Kucharka

 

 

Smacznego !!!

Intendentka zastrzega sobie prawo do niewielkich zmian w jadłospisie.Dyrektor Intendent

 

 

 Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

 

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 )

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 )

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu,

naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjatk

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia

rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie

(Juglansregia), orzechy nerkowca (Anacardiumoccidentale), orzeszki pekan (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K.

Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletiaexcelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistaciavera), orzechy makadamia

lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów

wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą

zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia 

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne

 

 

 

 

 

 

Przypominamy , że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza

( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).

Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

 

 

 

 

 

ŻYWIENIE NA WAGĘ ZDROWIA

Instytut Żywności i Żywienia

Zalecenia przy sporządzaniu podstawowych posiłków
ŚNIADANIE  Powinno być obfitym posiłkiem
W skład powinna wchodzić zupa mleczna oraz pieczywo mieszane z masłem, serem lub wędliną oraz jajka, warzywa lub owoce. Owoce można zastąpić dżemem lub marmoladą. Zupę mleczną można zastąpić słabą herbatą z mlekiem lub mlekiem z kakao.
W jego skład powinny wchodzić: produkt białkowy jak ser, jaja, wędlina, lub mięso przygotowane na zimno, pieczywo mieszane (chleb biały, razowy itp.) masło (może być dobra margaryna), warzywa, owoce. Warzywa: liść sałaty, rzodkiewka lub szczypiorek.

OBIAD
 -najbogatszy w energię (kalorie) posiłek,
- powinien być wysokoenergetyczny,
- powinien dostarczać w odpowiedniej ilości wszystkie podstawowe składniki odżywcze (białko, węglowodany, a także składniki mineralne i witaminy),

- powinien się składać z dwóch dań:
 pierwszego dania: zupy przygotowanej z pełni dostępnych sezonowych warzyw i owoców;
 drugiego dania: którego podstawą powinna być potrawa z produktów białkowych np. z mięsa, podrobów, ryb, jaj, sera, lub tzw. potrawa półmięsna złożona z mięsa i warzyw lub z mięsa i kaszy czy mąki,
- powinien zawierać dwie potrawy z warzyw, przy czym jedną w postaci surówki,
- jeżeli w skład obiadu wchodzi zupa z dużą ilością warzyw, to wtedy w skład drugiego dania oprócz ziemniaków wchodzi już tylko jedna jarzyna. Nie należy podawać ziemniaków dwa razy np. do zupy i do drugiego dania, tak samo nie należy również podawać dwa razy kaszy czy makaronu i to nie tylko w daniu obiadowym, ale również w ciągu dnia,
- jeżeli nie pokrywa zalecanego zapotrzebowania kalorycznego, tj. ok. 35% całodziennej racji pokarmowej, powinien być uzupełniany deserem (podwieczorkiem).
 ZUPY należy przygotowywać na wywarach jarskich (warzywnych)lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika, który nadaje zupie charakterystyczny specyficzny smak. Nie należy przygotowywać zup na wywarach z kości gdyż prowadzi to do uwalniania się z nich znacznych ilości cholesterolu oraz substancji szkodliwych dla zdrowia jak np. ołowiu, kadmu. Zupy dla dzieci należy podprawiać niskotłuszczową śmietaną lu

b mlekiem albo masłem czy mąką – rzadko zasmażką. Zaleca się podprawianie mlekiem bądź jogurtem lub kefirem wzbogacając zupę w pełnowartościowe białko oraz wapń ograniczając udział tłuszczu.
 DRUGIE DANIE powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, ser, jaja, drób), produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane).
PODWIECZOREK
Posiłek trudny do zrealizowania. Jeżeli dziecko je późno obiad, mogą to być owoce lub napój mleczny lub mleczno – owocowy. Jeżeli dziecko zjada wcześnie obiad – podwieczorek może być podobnym posiłkiem jak drugie danie.
KOLACJA
Powinna być spożywana ok. 3-4 godzin po obiedzie i ok. 2 - 3 godziny przedsnem. Powinna być pełnowartościowa, złożona z potraw nie obciążających układu trawiennego. Może to być zupa mleczna (o ile nie dostało jej dziecko na śniadanie) z kaszą lub kluskami, ziemniaki z mlekiem zsiadłym (jogurtem lub kefirem), warzywami, pieczywo mieszane z chudym mięsem lub wędliną, sałatka jarzynowa w uzupełnieniu owoce.

Porcje i gramatury posiłków:

śniadanie: mleko 200g, kawa biała 200g, kakao 200g, zupa mleczna 200g, pieczywo 60g, masło 10g, wędliny 25g, ser żółty 20g, ser biały 20g,

pomidor 20g, ogórek zielony 20g

Obiad: zupa 300g, ziemniaki 200g, mięso 60g, surówki 80g, kompot 200g

podwieczorek: budyń, kisiel, galaretka 150g, owoce 150g.

Dodatkowo dzieci otrzymują napoje bez ograniczeń, „dokładki” (na życzenie) pieczywa, zup, produktów objętościowych (ziemniaki, kasze, makaron, ryż), warzywa i owoce jako dodatkowe przekąski.

Jeśli mają Państwo  propozycje, pomysły, ciekawe przepisy prosimy zgłaszać je do intendenta przedszkola.

Jesteśmy otwarci na Państwa sugestie !!!

 

Prośba do rodziców

Prosimy rodziców o dostarczanie do przedszkola sezonowych owoców (jabłka, gruszki, śliwki itp.), jeżeli mają Państwo ich nadmiar w swoich ogrodach czy sadach. My wykorzystamy owoce, przygotowując dla dzieci pyszne kompoty, przeciery czy musy owocowe, jako dodatek do racuszków, naleśników czy ryżu na sypko.


Dziękujemy:

Przedszkole nasze oferuje swoim wychowankom trzy posiłki dziennie, które są

uwarunkowane czasem pobytu dziecka w przedszkolu.
Racje pokarmowe realizowane są w  ok. 70% całodziennej racji pokarmowej rozłożonej na trzy posiłki: śniadanie, obiad i podwieczorek.
Jadłospisy przedszkola układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych IŻiŻ.

Codziennie dla Rodziców na tablicy przedstawiany jest jadłospis na cały tydzień.

W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoików, mięso konserwowane. Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości.
Sami robimy gołąbki, naleśniki, kluski leniwe,

racuchy drożdżowe z owocami, wykonujemy świeże surówki z warzyw tuż przed podaniem, podajemy prawdziwe masło, jogurty i soki. Zwracamy uwagę, aby produkty nie były chemicznie konserwowane. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią, muszą jednak być urozmaicone i wartościowe, wykonane smacznie jak w domu. W ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do źródlanej wody niegazowanej, otrzymują także herbatkę owocową, rumiankową, miętową lub sok.

Zawsze jesteśmy przygotowani na dokładki.

Kuchnia jest nadzorowana przez SANEPID.

ŚNIADANIE:

·       zawiera mleko z dodatkiem produktów zbożowych;

·       pieczywo mieszane, masło, wędliny, sery, jaja, różnorodne pasty, warzywa;

·     napoje w postaci słabej herbatki lub herbatki owocowej.

OBIAD:

·       zupa na maśle, z dużą ilością jarzyn, natki oraz z dodatkiem głównego składnika, który nadaje zupie charakterystyczny smak;

·       drugie danie: produkty białkowe jak chude mięso, drób, ryby, jaja, ser. Produkty objętościowe to ziemniaki, kasze, makarony. Niezbędne dodatki warzyw w postaci surówek.

·       kompot owocowy (w zimie z mieszanki owoców mrożonych).

PODWIECZOREK:

·        jest uzupełniającym posiłkiem, najczęściej tzw. do ręki: jogurty,  kisiele,budynie, świeże owoce, ciasto drożdzowe z serem lub owocami, drożdżówka, ciasteczka, bułka z masłem, dżemem, serem żółtym, galaretki z bitą śmietaną, chałki z masłem, powidła śliwkowe itp...

 

Ryby w diecie dziecka


Mięso ryb jest bardzo zdrowe dla całej rodziny,
także dla małych dzieci. Zawiera dużo
lekko strawnego i dobrze przyswajalnego białka,
nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe,
sporo składników mineralnych (wapń, fosfor,
jod, żelazo) oraz witaminy A i D.
Ryby powinno się jadać co najmniej 2–3 razy w tygodniu!
Ryby mogą wywołać reakcję alergiczną, dlatego należy je wprowadzać
do diety dziecka dopiero, gdy ukończy ono pierwszy rok życia. Początkowo
podaje się je w niewielkiej ilości – ok. 10 g – gotowane na parze lub upieczone
w folii, jako dodatek do zupki.
Im wcześniej dziecko oswoi się ze smakiem ryby, tym bardziej prawdopodobne
że go polubi. Jeżeli jednak kilkulatek nie zaakceptuje rybnych potraw, nie należy
zmuszać go do ich jedzenia. Przeważnie dziecko instynktownie unika pokarmów,
które mu szkodzą – może się więc okazać, że maluch jest po prostu
uczulony na białko ryby.
Dobrze, by dziecko jadło ryby zarówno chude (tj.: dorsza, mintaja, morszczuka,
sandacza, pstrąga, solę), jak i tłuste (łososia, halibuta, śledzia, makrelę, tuńczyka,
sardynkę). Można je podawać dziecku na zmianę
z owocami morza.

Mrożone paluszki rybne czy burgery są mniej wartościowe, bo przygotowuje się
je z mielonych lub rozdrobnionych kawałków gorszej jakości i najczęściej smaży
w panierce. Dzieci jednak chętnie jedzą tego typu wyroby, więc czasem można
maluchom na nie pozwolić. Jeżeli dostają je w przedszkolu, to w domu rodzice
powinni przyzwyczajać dzieci do jedzenia filetów.
Oczywiście, rodzice powinni dawać dziecku
dobry przykład i także jeść ryby!
 

 

 

Jeśli
przedszkolak
nie przepada za mlekiem...

 

Mleko jest bogate w składniki odżywcze: stanowi główne źródło wapnia, zawiera
pełnowartościowe i łatwostrawne białko, dobrze przyswajalne tłuszcze,
węglowodany, witaminy z grupy B, A i D oraz magnez, potas i cynk.
Pełnowartościowe białko jest niezbędne do budowy wszystkich tkanek organizmu, a wapń
– do utwardzania kości i zębów. Zawarte w mleku aminokwasy, cukier oraz witamina D
ułatwiają przyswojenie wapnia.
Połowa masy kostnej człowieka kształtuje się w pierwszych 10 latach życia. Niedobór wapnia
w okresie wzrostu i rozwoju organizmu może powodować osteoporozę w życiu dorosłym.
Dlatego przedszkolak powinien otrzymać codziennie 800 mg wapnia,
co odpowiada ponad 3 szklankom mleka.
Jeśli dziecko nie chce pić mleka, może polubi je w postaci kakao, budyniu czy koktajlu.
Niektóre dzieci po spożyciu mleka mają wzdęcia, bóle brzuszka, a nawet biegunkę. Wówczas
można podawać im np.: jogurt, ser, twaróg, kefir, maślankę i śmietanę.
Często bowiem dziecko nie toleruje mleka, ale dobrze przyswaja jego przetwory.
Dodatkowo niektóre fermentowane produkty mleczne wzmacniają układ odpornościowy, regulują trawienie i ułatwiają przyswajanie substancji mineralnych.

Pamiętaj, że wapń:
• znajduje się także w: płatkach owsianych, fasoli, orzechach, sezamie, daktylach i rodzynkach
– jednak niektóre zawarte w nich składniki roślinne utrudniają jego wchłanianie;
• najlepiej wchłania się w obecności witaminy D, dlatego należy podawać dziecku przynajmniej
2 razy w tygodniu ryby (lub tran) i dbać, aby dużo czasu spędzało na powietrzu (witamina D
powstaje w skórze pod wpływem słońca);
• jest usuwany z kości, gdy dziecko spożywa duże ilości żywności słonej (np. chipsy)
i zawierającej fosforany (jedzenie typu fast food, wędliny, cola).

Szklankę mleka można zastąpić:
• 1,5 kostki białego sera (30 dag)
• pojemniczkiem jogurtu (150 g)
• 2 plasterkami sera żółtego
• 2 trójkącikami sera topionego
• 10 dag migdałów
• 5 kulkami lodów
• 15 dag sardynek z puszki
• tabliczką mlecznej czekolady (100 g)

PRZEDSZKOLAKI
I SZPINAK

Jedni go lubią, inni nie znoszą.
Obecny w nim szczawian wapnia
jest nieprzyswajalny przez organizm,
dlatego powinny go unikać osoby
cierpiące na artretyzm, reumatyzm,
choroby wątroby i nerek.
Z drugiej jednak strony szpinak:
- chroni przed czynnikami utleniającymi i wzmacnia działanie innych
przeciwutleniaczy,

-jest źródłem potasu, żelaza, wapnia, jodu, magnezu, karotenu, witamin: A, B1, B2,
B6,, B11, C, E, K,
- poleca się osobom z chorą trzustką,
-pomaga w leczeniu cukrzycy, zaparć i nadciśnienia, dobrze wpływa na trawienie,
- stosuje się w postaci okładów przy liszajach, łuszczycy, opryszczkach, trudno
gojących się ranach.
Można go podawać na ciepło i na zimno, surowy i gotowany, przyrządzać z niego soki (z dodatkiem marchewki, ogórka czy selera), które pomagają np. przy
detoksykacji organizmu u dzieci, i sosy.
SOS SZPINAKOWY
Może być podawany do kanapek, makaronu albo mięsnych pulpecików.
Przygotuj:

-250 g mrożonego purèe szpinakowego
-1 łyżkę stołową jogurtu
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczkę masła lub oliwy
-przyprawy do smaku: sól
ziołową, pieprz
Purèe szpinakowe rozgrzać
z odrobiną masła lub oliwy na
patelni (dość krótko, ok. 5 min
od czasu rozmrożenia), dodać
zmiażdżone ząbki czosnku,
wymieszać z jogurtem. Dusić
pod przykryciem jeszcze ok. 5 min. Przyprawić do smaku. Mniam…

O przekąskach i zapobieganiu
chorobom krążenia


Choroby cywilizacyjne, takie jak: schorzenia układu krążenia,
cukrzyca typu II czy otyłość, dotykały kiedyś głównie ludzi dorosłych.
Teraz atakują coraz młodszych, dlatego tak ważne jest, aby już
u przedszkolaków kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe
i potrzebę ruchu.
Dzieci lubią podjadać między posiłkami: batoniki, chipsy, frytki, krem
czekoladowy, parówki czy żelki. Przekąski te mają wyrazisty słodki
lub słony smak, ale nie są zdrowe – powodują zaparcia, bóle
brzucha, nadwagę, odbierają apetyt na pokarmy wartościowe.
Czym zastąpić niezdrowe chipsy?
Warto samemu przygotować w domu chipsy owocowe, smaczne i zdrowe,
z jabłek albo gruszek. Owoce wraz ze skórką, po wydrążeniu gniazd nasiennych,
tniemy na cienkie plasterki. Do smaku przyprawiamy je
np. cynamonem lub imbirem.
Kropimy cytryną, by nie ciemniały. Suszymy w suszarce do owoców lub
w nagrzanym piekarniku (60–80ºC), aż zrobią się chrupkie.
Przechowujemy je w szczelnym szklanym naczyniu
Chipsy są bardzo kaloryczne – mał

a torebka to ok. 500 kcal,
a więc tyle co tabliczka czekolady. Oprócz niezdrowych tłuszczów i soli
zawierają toksyczny związek sprzyjający zachorowaniom na raka
i choroby układu krążenia.
Podczas produkcji chipsów z 1 ziemniaka otrzymuje się 35 plasterków,
z których każdy jest obsmażany w oleju, barwiony,
przyprawiany solą i innymi przyprawami…

 

Zasady prawidłowego żywienia dzieci przedszkolnych

Instytut Żywności i Zywienia
im prof. dra med. Aleksandra Szczygła




Właściwy sposób odżywiania jest jednym z podstawowych czynników warunkujących prawidłowy rozwój fizyczny, umysłowy i społeczny dzieci. Przez właściwe odżywianie należy rozumieć przede wszystkim dostarczenie dziecku energii i składników odżywczych w ilości pokrywającej jego zapotrzebowanie. Nie mniej istotny jest też urozmaicony i umiejętny dobór produktów w diecie dziecka, odpowiednia ilość posiłków w ciągu dnia i regularność ich spożywania, wielkość oferowanych dziecku porcji jedzenia, a także estetyka podanych posiłków.


W diecie dzieci w wieku przedszkolnym bardzo ważna jest różnorodność produktów uwzględnianych w jadłospisie. Poszczególne grupy produktów charakteryzują się różnicowaną zawartością składników odżywczych dlatego należy pamiętać o uwzględnieniu w diecie dziecka różnych produktów z wszystkich grup – urozmaicenie jest bowiem jednym w podstawowych czynników zapewniających odpowiednie spożycie wszystkich składników pokarmowych.

Podstawę diety dziecka przedszkolnego powinny stanowić produkty zbożowe. Są one źródłem węglowodanów złożonych, witamin z grupy B, składników mineralnych (fosfor, cynk, magnez, żelazo, mangan, siarka) oraz błonnika pokarmowego. Szczególnie polecane są produkty zbożowe pełnoziarniste, np. pieczywo razowe, kasze gruboziarniste (m.in. gryczana, pęczak), płatki zbożowe (owsiane, jęczmienne, żytnie), makaron graham, które są nie tylko źródłem energii w diecie dziecka, ale również dostarczają więcej składników mineralnych i witamin oraz błonnika niż produkty zbożowe wysoko przetworzone czyli pieczywo pszenne, makarony pszenne, płatki śniadaniowe (kukurydziane, pszenne o różnych kształtach i smakach). Produkty zbożowe powinny wchodzić w skład każdego posiłku dziecka.


Kolejną istotną w diecie dzieci grupą produktów są warzywa i owoce. Dostarczają one przede wszystkim różnych witamin (zwłaszcza witaminy C, β-karotenu, kwasu foliowego) i składników mineralnych (m.in. potas, magnez, żelazo, wapń) oraz naturalnych przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego. Dziecko powinno spożywać owoce i warzywa w każdym posiłku przy czym należy pamiętać by owoców, z uwagi na znaczną zawartość cukru, w diecie było nieco mniej niż warzyw. Porcję owoców lub warzyw można zastąpić szklanką soku – preferowane są soki warzywne i owocowo-warzywne niesłodzone.


Bardzo ważnym składnikiem diety przedszkolaka jest mleko i produkty mleczne takie jak napoje mleczne (jogurt, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, mleko acidofilne), sery twarogowe (białe, homogenizowane), sery podpuszczkowe (pleśniowe, żółte, topione). Produkty z tej grupy są najlepszym źródłem wapnia niezbędnego do prawidłowego rozwoju kości i zębów. Produkty mleczne dostarczają również białka, tłuszczu oraz witamin (A, D, witaminę B2). Dzieciom w wieku przedszkolnym zalecane są produkty o zawartości tłuszczu do 2%.

W całodziennej diecie dziecka należy uwzględnić także produkty z grupy mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych. Dostarczają one dziecku pełnow

artościowego białka, witamin z grupy B, witaminy A, D, E, K (jaja), żelaza, cynku oraz jodu (ryby). Zalecane jest chude, wysokogatunkowe mięso i wędliny, a spośród ryb – tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela) będące źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Alternatywą dla potraw z mięsa mogą być dania z nasion roślin strączkowych. Dostarczają one białka, witamin i składników mineralnych i dodatkowo zawierają błonnik pokarmowy usprawniający pracę jelit. Należy pamiętać o odpowiedniej obróbce kulinarnej nasion, która nie tylko poprawi ich strawność, ale również zmniejszy zawartość substancji wzdymających oraz antyodżywczych (tioglikozydy zmniejszające przyswajanie jodu).


Codzienna dieta dziecka w wieku przedszkolnym powinna także zawierać tłuszcz  ale o właściwej jakości i w ilości odpowiedniej do wieku. W diecie przedszkolaka należy uwzględnić tłuszcze zwierzęce i roślinne, jednak z przewagą tych ostatni

ch. Do smarowania pieczywa polecane jest masło i margaryny miękkie o wysokiej jakości, do smażenia i jako dodatek do potraw – oleje roślinne. W żywieniu dzieci należy unikać produktów zawierających utwardzone tłuszcze roślinne, które są źródłem izomerów trans kwasów tłuszczowych. Do produktów tych należą margaryny twarde oraz produkty wytwarzane z ich dodatkiem np. pieczywo cukiernicze, wyroby ciastkarskie i czekoladowe, a także tłuszcze smażalnicze i produkty typu fast food.


Nie można zapominać o uwzględnieniu w codziennej diecie dzieci odpowiedniej ilości płynów. Do popijania w ciągu dnia polecana jest woda źródlana i mineralna (należy unikać wód o wysokim stopniu mineralizacji), herbatki owocowe, kakao i kawa zbożowa oraz słaba herbata i soki owocowe (w ograniczonych ilościach). Znacznie należy ograniczyć dostępność słodzonych napojów gazowanych.

Do produktów, które ze względu na profilaktykę na

dwagi i otyłości oraz innych przewlekłych chorób niezakaźnych, należy ograniczać w menu przedszkolaka należą sól i cukier. Sól można zastępować świeżymi i suszonymi ziołami, a zamiast słodkich przekąsek lepiej dziecku zaproponować owoce czy jogurt.

Istotnym elementem racjonalnego żywienia jest odpowiednia ilość posiłków w ciągu dnia i ich prawidłowe rozłożenie w czasie. Dzieci w wieku

przedszkolnym powinny spożywać 4-5 posiłków dziennie (posiłki główne: śniadanie, obiad, kolacja oraz posiłki uzupełniające: drugie śniadanie i podwieczorek) co 3-4 godziny. Regularne jedzenie normuje przemianę materii i pozwala na utrzymanie poziomu glukozy we krwi na właściwym poziomie, a to z kolei sprzyja dobrej formie i samopoczuciu dziecka w ciągu dnia.